Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen hoe werkt het?

Het zonnepaneel wordt op het dak gemonteerd en aangesloten op een stopcontact in uw woning. Daardoor wordt automatisch elektriciteit geleverd voor bijvoorbeeld uw verlichting of apparatuur. Zonnepanelen werken op daglicht en kunnen daardoor elk jaargetijde gebruikt worden. De zon hoeft dus niet te schijnen om voordeel te hebben!

De omvormer is het hart van uw zonnepanelen installatie. Een omvormer voor zonne-energie is een omvormer die gelijkstroom afkomstig van zonnepanelen omzet naar wisselstroom of wissel-spanning.

Hoe werkt een omvormer

De werking van een omvormer voor zonne-energie is gebaseerd op de eigenschappen van zonnecellen. Het gaat erom om zo veel mogelijk energie uit de cellen te verkrijgen. Daarom zal de omvormer zich op het hoogste vermogen dat op elk moment beschikbaar is dienen in te stellen. Tot een bepaalde spanning van ongeveer 0,5 volt zal de zonnecel zich bijna als een ideale stroombron gedragen. De grootte van de stroom is evenredig met de hoeveelheid licht die op de zonnecel valt. De open spanning is ongeveer 0,6 volt. Tussen de 0,6 en 0,5 volt neemt de maximale stroom toe.

Nadat uw installateur een zonnepanelen systeem op uw dak heeft geïnstalleerd raden wij u aan om deze minimaal 1 keer per 2 jaar te controleren op vuil. Wanneer het regent wordt vuil van uw panelen weg gewassen, toch blijft er soms wat achter. Daarom is het verstandig de panelen te wassen met een zachte bezem of spons. Als u een plat dak heeft, dan is het mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Indien u een hellend dak heeft raden wij u aan om 1 keer per 2 jaar een glazenwasser in te huren om uw panelen grondig schoon te laten maken. Op deze manier voorkomt u ongelukken bij het beklimmen van uw dak.

Als zonnepanelen niet goed onderhouden worden, zoals het niet weghalen van vuil, is het mogelijk dat het rendement van uw panelen lager uitvallen. Ook raden wij u aan om minimaal 1 keer in de vier jaar uw installateur langs te laten komen voor inspectie van de bekabeling, het systeem en de omvormer. Op deze manier kunt u met een Sunpower zonnepanelen systeem minimaal 25 jaar zonnestroom opwekken.

De werking van zonnepanelen in 4 stappen

1. HET ZONNEPANEEL ZET ZONLICHT OM NAAR ELEKTRISCHE ENERGIE.

Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecellen zijn aangebracht. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicum. Dit materiaal heeft de bijzondere eigenschap dat het daglicht in elektrische energie kan omzetten (ook wel ‘Photo Voltaic’ of ‘PV’ genoemd). Bij een schuin dak wordt een aantal dakpannen vervangen door een grote kunststofplaat waarop zonnepanelen zijn bevestigd. Op een plat dak wordt het zonnepaneel op een metalen frame geplaatst dat optimaal op de zon kan worden gericht.Wanneer een aantal zonnepanelen naast elkaar worden geplaatst, heet dat een zonnepaneelsysteem ofwel een PV-systeem.
Gemiddeld leveren zonnepanelen jaarlijks 80 kWh elektriciteit per m2 per jaar op. Bij toepassing van 3 panelen, scheelt dit voor een gemiddeld gezin dan al snel 500-600 kWh elektriciteit per jaar! Dit is ruim 10 tot 15% van het energieverbruik!

2. DE OMVORMER ZET DE GELIJKSPANNING OM IN (230 V) WISSELSPANNING.

Dichtbij de zonnepanelen, bijvoorbeeld op zolder, wordt de omvormer geplaatst. Met een omvormer wordt van de elektrische energie 230 volt wisselspanning gemaakt. De omvormer wordt aangesloten op een stopcontact.

3. DE OPGEWEKTE ELEKTRICITEIT KAN DIRECT IN UW WONING WORDEN TOEGEPAST.

Vervolgens wordt deze elektriciteit toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van uw woning. De opgewekte elektriciteit wordt dan gebruikt door elektrische apparaten die in werking zijn.

4. OVERTOLLIGE ELEKTRICITEIT WORDT AAN HET OPENBARE ELEKTRICITEITSNET TERUGGELEVERD , ZODAT U RENDEMENT OP UW ZONNEPANELEN KUNT BEHALEN.

Als er geen, of niet voldoende vraag, is (van apparaten) dan wordt de teveel opgewekte elektriciteit terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Zo leveren de zonnepanelen u extra rendement op.

Binnen 24 uur een offerte op maat

Dankzij geavanceerde software en accurate luchtfoto’s kunnen wij een complete offerte, op afstand en binnen 24 uur voor u opstellen. U ziet dan ook hoeveel u met zonnepanelen gaat besparen. Het aanvragen van een offerte is gratis en vrijblijvend.

Na verzending van de aanvraag nemen wij binnen 1 werkdag contact met u op. Wij versturen (uiteraard) geen spam of andere ongewenste informatie.

  • Ruimte voor eventuele bijzonderheden en/of overige opmerkingen.